сряда, 16 юни 2010 г.

Кой е печелившия с Jabulani?

С началото на световното страстите се нажежиха. Освен на терена, емоциите се пренесаха и по трибуните. Местните тромби (вувузели), достигащи 130db. подложиха на сериозно изпитание психиката на футболистите и гласовите възможности на феновете. Но това е тема на друг разговор.
Jabulani, това е името на топката от adidas за това световно. Нейното разработване е плод на високотехнологични решения и нововъведения добре пазени от конкурентите им през последните години. Именно от там идва проблема. С първия мач започнаха и драмите, идващи основно от играчи на конкурентните марки. Масово заваляха оплаквания за странната траектория на топката, Англия бе закопана от собствения си вратар а Джерард го защити, като нарече топката "крива". Междувременно нито един от футболистите, рекламиращи немския гигант не обелиха и дума в ощърб на топката. Напротив, на Меси и компания се видя, че топката въобще не им е "крива" а немската машина направо прегази Австралия с игра, на която могат да завидят всички останали.

Къде е проблема тогава?
От самото начало при разработката на топката до пускането и в официална продажба през декември 2009, тестове с нея са били възможни само за играчите на adidas и съответно родния им Бундестим. Нали разбирате, че докато останалите отбори, имащи договори с другите спортни гиганти са подритвали "договорените" топки в своите мачове, момчетата на Йоахим Льов здраво са изпитали траекторията и своенравието на Jabulani. Това са поне няколко месеца преднина, ако не и години.

Заключение. FIFA има договор с adidas и всички останали са потърпевши. Трудно може да се търси заговор или "немска следа", но като нищо накрая ще ликуват в тандем, adidas и Германия. В името на родината знаем, че немците са готови на всичко, а какво па сладко от двойна победа.

8 коментара:

Unknown каза...

Мисля, че е крайно несправедливо и против феър плейа даже да се пуска съвсем нова и неизпитана топка(от повечето отбори)Разваля се удоволствието от красивата игра и не можем да видим максималното от играчите.Разбирасе някои може и да мрънкат но твърденията, че топката си е направо крива и с изместен център на тежеста май ще се окажат верни.Нестига отвратителните вувузели, а и най-важния елемент от футблола.Неслучайно първенството е толкоз слабо.Поне засега...

Bla каза...

Мачкайте, немци!

Търновец каза...

Освен това целият пролетен полусезон в Бундеслигата са играли с тая топка :)

Ivan Gakov каза...

Опекли са си от рано работата. ;)

Le_Grand_Elf каза...

Култ, култ и пак култ! :)))


И Англия са ми симпатични, но ако се изправят двата отбора един срещу друг... повече съм склонен да... духам вувузела на/за швабите, хахахаха! :)))

niks каза...

Че топката лети странно, съм съгласен. Ама чак пък толкова да е крива. Като ги слуша човек как се оправдават всичките, ще остане с впечатление, че на това световно играят с квадратна топка.

А това, че немците мачкат, е супер! :)

Bla каза...

+1, nix

Elitsa каза...

Е ако е вярно, че германците са играли с нея...