събота, 31 юли 2010 г.

Кучето с шест крака...

Има нещо, което ме мъчи от доста години. Като малък обичах колички, съзтезания, автомобили с всякакви реклами по тях. Имаше Lancia Delta Integrale с нейното Martini, имаше Формула 1 и Marlboro, имаше и всякакви други, неизвестнтите с времето се изясниха, но една загадка остана да мъчи порасналият ми мозък. Може би повечето си спомнят за онези жълти реклами, на които има едно многогкрако черно животно, бълващо огън. Отговора е италианската компания за нефтени продукти AGIP/Eni, един от световните лидери на пазара от самото си създаване (1926).

Тук ви предоставям историята за това животно...


Кучето с шест крака


Италианците са нация, свързана с античната си история. Кой е автора на тази митична история? 30 години след появата за първи път на шесткракото куче през 1952г., тайната около неговия автор и замисъл е обгърната в мистерия. Luigi Broggini никога не признава приживе авторството на творбата. Чак след смърта му (1983) сина му в интервю разкрива истината. Официалното твърдение на компанията е връзката при симбиозата на човек и автомобил, колелата и краката като една боща мощ. 6 крака. Поглеждайки в африканската митология можем често да срещнем пластики, изобразяващи лъвове и леопарди с 6 крака. Те символизират свръхестественото, божественото.
Конкурса за знак на компанията носи огромен успех. Категорично е избрано кучето, като за негов автор е представен Giuseppe Guzzi, финалист в конкурса. По късно става ясно, че автора е друг. Спрягат се много имена от културния живот на Италия по това време, но до последно никой не потвърждава авторството на продукта. В крайна сметка автора отнася със себе си и истинската история на кучето в гроба, а ние можем или да се доверим на някоя от историите, или да продължим да гадаем...

*PS - Luigi Broggini е известен италиански скулптор, творял и по време на Втората световна война извън пределите на Италия.

2 коментара:

Bla каза...

В "Аватар" повечето животни имаха 6 крайника; сигурно Джеймс Кемърън е автор на логото. :D

Ivan Gakov каза...

Blavatar :)