събота, 30 юни 2007 г.

Фото приказка...


Това е фотография, HDRI фотография (High Dynamic Range Image). Изглежда приказно и сюреалистично, а всъщност не е от приказка и е съвсем реалистично. Гледайки повечето фотоси направо изпаднах в един друг свят, толкова цветен и пъстър, наситен от едни такива хубави емоции. Ще си позволя малко цитати по темата за до има повече яснота относно HDRI снимките.

"HDRI означава изображение с голям обхват на яркости /голям тонален обхват/.

DR /или тоналния обхват/ на една сцена се определя от разликата в яркостта между най-светлия и най-тъмния обект в кадъра. Примерно ако снимаме залез - в повечето случаи имаме огромен контраст между яркостта на слънцето и обектите на преден план.
HDR фотографията е начин да се борим с този висок контраст, защото ако тоналния обхват на дадена сцена е извън възможностите на фотоапарата - тогава задължително ще изгубим детайлите или в най-тъмните или в най-светлите участъци.

Фотокамерите, за разлика от човешкото зрение, имат доста ограничена възможност за репродуциране на тоналния диапазон - затова в един момент се стига до идеята за комбиниране на кадри с различна експозиция по такъв начин, че да се получи резултат максимално наподобяващ това което са видяли очите ни.

Тази комбинация от експозиции може да почва от 3 и да стига понякога до 10 кадъра. Това зависи от контрастността на сцената и от използваната техника.

Процеса нa получаване на фотография с тази техника е в 2 фази:

1. Получаване на HDRI
Това става с опцията "Merge to HDRI" във Photoshop CS2 и нагоре или със специализиран софтуер : Photomatix, Artizen, Dynamic Photo или безплатния FDRTools.
Зареждате всички файлове от поредицата с различни експозиции и давате на софтуера да смята.

2. Tone Mapping
ХДР файла, който ще получите при сглобяването на експозициите ще изглежда ужасно. Причината за това е неспособноста на мониторите да изобразят адекватно един подобен файл, който е във формат "32 бита с плаваща запетая". Тук на помощ идва така наречения tone mapping, чиято цел е да приведе получения ХДР файл до вид приятен за гледане, разпечатване и т.н.
Най-добри инструменти за tone mapping са изброените по-горе програми. Те предлагат достатъчно опции за финна настройка на параметрите и са лесни за работа.

HDRI е доста удобен инструмент, но с ограничено поле на употреба. Понеже между експозициите минава време - всеки движещ се обект в кадъра е голям проблем.
Тоест, за интериори, пейзажи без движещие се обекти, натюрморти - става без забележки, но за ситуации с движещи се обекти - нещата са сложни.

Частично решение на въпроса е снимането в RAW формат при камерите които го могат. Това позволява създаването на ХДР файл от една експозиция, която обаче е с по-голям тонален диапазон от един JPEG, благодарение на спецификата на RAW файловете.

Предимството на този способ е, че премахва проблемите със движещиете се обекти в кадъра.

п.п.
Пионери в HDRI-то всъщност са 3D специалистите, но при тях то се създава и ползва с друга цел, но тук вече някой от 3d-то може да каже повече." - Nixon

Малко примери които могат да ви вдъхновят:
http://www.2photo.ru/2007/05/08/hdr_intererov.html
http://www.pbase.com/gilazouri/

Няма коментари: